Algemene beursontwikkelingen in januari 2015

By 12 februari 2015Algemeen, All

Door de door Mario Draghi aangekondigde QE ontstond er een ware ‘hausse’ voor bijna alle beleggingscategorieën, behalve voor (opnieuw) grondstoffen. Aanvankelijk begon het jaar nog twijfelachtig, maar toen Mario Draghi op de 22ste januari aankondigde monetair te gaan verruimen en wel door iedere maand voor €60 miljard aan obligaties op te kopen tot ver in 2016, ging de stier helemaal los (dat gebeurde overigens al gedeeltelijk in aanloop op de aankondiging van de kwantitatieve verruiming, ook wel afgekort met QE).

De tweede helft van januari liet een ongekende beurshause zien in bijna alle beleggingscategorieën. Vastgoedaandelen spanden de kroon. De Euro Stoxx Real Estate Index steeg maar liefst 13,69%. Beleggers meenden dat vastgoed bij uitstek een beleggingscategorie is die moet profiteren in een klimaat van extreem lage rente. De financieringslasten van vastgoedmaatschappijen worden immers (nog) lager en huurinkomsten (gemiddeld nog zo’n 5-6% per jaar) zijn een veel beter alternatief dan spaargeld. De ‘gewone’ aandelenmarkten lieten zich verder ook niet onbetuigd. De AEX steeg 6,11% en de prognose uit onze vorige nieuwsbrief (stijgende koersen omdat de weerstand van de vorige top, de top voor de V-spike) werd uitgenomen, kwam ruimschoots uit. De Duitse DAX steeg maar liefst 9,06% in de eerste maand van dit jaar. Aandelen uit opkomende markten deden het ook uitstekend. De MSCI Emerging Markets steeg met 7,87%.

Netherlands-AEX-Index-2015-01-30-chart

AEX breekt uit stijgend trendkanaal

Door het obligatie-opkoopprogramma van Draghi konden ook obligaties verder hun bullmarkt vervolgen. De Barclays Euro Aggregate Bond Index steeg voor de dertiende maand op rij (een nieuw record) en wel met 1,74%. De gewogen ‘yield-to-maturity’ op deze index is gedaald naar een absoluut dieptepunt van 0,63%. Beleggers die nu in deze index stappen, kunnen dus dit jaarrendement tegemoet zien, wat natuurlijk een veel te laag rendement is gezien alle risico’s (Frankrijk, Spanje en Italië hebben nu meer dan 50% gewicht in deze index), maar dit terzijde. AEX breekt weer door weerstand vorige top.

De enige beleggingscategorie die niet kon meedelen in de euforie waren grondstoffen. De Bloomberg UBS Commodity Index daalde voor de zesde maand op rij en wel met 3,61% (in de afgelopen acht maanden was er maar één kleine plusmaand!). Vooral de dalende olieprijs was de boosdoener. Opvallend was dat de VIX, ofwel de impliciete volatiliteit van de S&P-opties, in het begin van januari wel (opnieuw) de grens van 20 opzocht. En zelfs tijdens de ‘finest hour’ van de QE-berichtgeving viel de VIX bij lange na niet terug naar de lage niveaus van tegen de 10 die we vorig jaar een aantal malen gezien hebben. Er lijkt een trend te ontstaan naar meer volatiliteit en dat zou goed moeten zijn voor Managed Futures.

CBOE-Volatility-Index-2015-01-30-chart

VIX zoekt nu regelmatig het niveau van 20 op