De beurzen in Amerika stokten even in hun bullmarkt, omdat president Trump daar een chaos veroorzaakte door wel en dan weer niet importheffingen op te leggen aan buitenlandse mogendheden. Dit is niet goed voor buitenland, maar al helemaal niet goed voor Amerika zelf. De producten in dat land worden hierdoor duurder, wat tot gevolg heeft dat inflatie toeneemt en de rente zal stijgen, wat de economie juist afremt, het tegengestelde wat beoogt wordt. Uiteindelijk zal de soep niet zo heet worden gegeten en verwachten we dat de uptrend zich weldra weer zal herstellen. De wereld heeft op dit moment het stokje overgenomen van de USA, maar deze zal naar verwachting snel weer terugkomen, daar de grootste en beste bedrijven zich…
Algemeen en alphafondsnieuws
De uitspraken van Trump deden de markt niet goed. Want hoewel de beurs omhoog wil, maakte de chaos, veroorzaakt door het Witte Huis zelf, daar een eind aan. En zoals elke belegger weet: “Chaos is slecht voor zaken”. De afgelopen maand was daarom volatiel met verliezen op de aandelenmarkten. De Nasdaq sloot februari af met een verlies van bijna 4%, de S&P 500 daalde 1,4% en de Dow Jones met een verlies van 1,6%. Geopolitieke spanningen zoals Amerikaanse invoertarieven en de Oekraïne zorgden voor extra onzekerheid. Het fonds wist het hoofd boven water te houden met een kleine winst van 0,5% waar we gezien de markten tevreden mee zijn.
De beurzen waren de afgelopen maand onrustig, omdat de president van de USA bij herhaling dreigde met hoge invoertarieven en deze ook weer herhaaldelijk weer van de tafel haalde, zodat de beleggers niet precies meer weten wat nu de bedoeling is. En hoewel de market het spelletje inmiddels begint te herkennen en er steeds minder op reageren, heeft deze chaos wel tot gevolg dat beleggers minder zeker werden. Hierdoor liep de volatiliteit meerdere keren flink omhoog en werden onze shortsystemen telkens uitgestopt. De longmodellen maakten te weinig winst om het verlies van de shortsystemen op te vangen. Dit is normaal in een situatie waarin de markt onrustig is en geen richting kiest. Op dit moment hebben de meeste systemen geen…
De beurzen willen verder omhoog en stegen aanvankelijk ook mooi in het eerste deel van de maand. Maar daarna gooide Trump roet in het eten door te pas en te onpas iets te roepen over invoerheffingen, waardoor de markten op hun beurt weer (tijdelijk) terugzakten en iets verloren. De kwartaalcijfers waren gemiddeld goed, waardoor de bullmarkt nog steeds intact is. Maar beleggers hebben echter geen pardon met bedrijven die niet voldoen aan de verwachtingen, Philips en Vopak daalden gemiddeld 10% na de publicatie van hun cijfers en zelfs Wolters, waarbij de cijfers goed waren, verloor 14%, alleen op aankondiging dat de topvrouw volgend jaar het bedrijf gaat verlaten. Dit geeft straks gelegenheid om laag in te stappen voor beleggers die…
Het woord van de maand was: invoerheffingen. De ene dag werden ze aangekondigd, een paar dagen later weer uitgesteld. Maar de markt is er wel klaar mee. De beleggers kijken hoe de bedrijven presteren en dat zit best wel goed. De beurzen stegen dan ook begin februari stevig. Echter de chaos (Musk met een kettingzaag, Europa wel of niet heffingen, cryptomunten als reserve?), die het Witte Huis naar het einde van de maand creëerde, deed uiteindelijk de stijging van de beurzen weer te niet en markten kwamen terug waar ze gestart waren of daalden zelfs. Deze op en neer beweging is natuurlijk een kolfje naar de hand van het fonds. De long en short swingmodellen kregen volop de kans zich…
De centrale bank van Amerika maakt even een pauze in de reeks van het verlagen van de rente, maar de ECB had geen geduld en verlaagde de deposito rente nu voor de vijfde maal, naar het niveau van 2.75%. Daarnaast kwam er groot nieuws naar buiten over een gratis Chinese chatbot, DeepSeek, die de vooral de semiconductor aandelen op verlies zette. Maar de beurzen stegen in het algemeen door. Gelukkig ging deze stijging niet in een rechte lijn omhoog, maar waren er pieken en dalen, en hierdoor kregen onze swingsystemen volop de kans om bij te kopen op zwakke momenten. Op 10 januari werd bijvoorbeeld NVDA gekocht op $ 135.91. Het bedrijf stond even onder druk, maar toen op 16…
In de eerste maand van het jaar was er veel onrust op de beurzen. Het begon natuurlijk met Trump, die weer over handelstarieven begon, wat nadelig is voor aandelen en hij repte verder over dat rente verlaagd zou moeten worden, wat zou impliceren dat de inflatie stijgt en obligatie dalen. Daar over heen kwam nog de introductie van een gratis Chinese chatbot, wat vooral de technologie sector raakte. Deze onrust vertaalde zich in een stijgende volatiliteit, waardoor regelmatig de short modellen werden uitgestopt met verliezen. De long trades deden het niet veel beter, de onrust duurde te kort om daarmee winst te behalen. Naar het einde van de maand gingen de meeste modellen weer short op volatiliteit in de markt…
De beurzen in Amerika vervolgden hun bullmarkt, net zoals we al verwacht hadden, hoewel in het begin van de maand de markt schrok van de toch wel stevig blijvende inflatie cijfers in Amerika, die weigerden verder te dalen. Beleggers werden daardoor onzeker en hierdoor zakte de markt even weg. Echter later in de maand bleek dat de eerste gepubliceerde bedrijfscijfers beter zijn dan investeerders hadden gehoopt en herstelde de markt weer. De nieuwe chatbot DeepSink dreigde aan het eind van de maand even het feest te verstoren, maar dit was maar van korte duur en betrof vooral de sector technologie, de rest van de aandelen bleef het goed doen, waarvan het fonds goed profiteerde.
Het AGIT fonds handelde de afgelopen maand futures op index van de S&P500. In januari bewoog de koers van deze futures zich tussen 5800 en 6150 en sloot op 6065, wat inhoudt dat het een volatiele maand was met grote op- en neergaande bewegingen. Toch slaagden de algoritmes van de handelssystemen erin een winst van meer dan 10% te boeken. Ze konden op tijd de winst binnen halen en hadden daardoor minder last van de daling van de beurs t.g.v. angstige beleggers, die hun aandelen van de hand deden, omdat ze verwachten dat de rente verder snel zou stijgen. Het is een mooi resultaat voor het begin van het jaar en we verwachten nog meer.
De ECB heeft voor de vijfde maal haar rente verlaagd en het einde is nog niet in zicht. De depositorente is nu 2.75%. Dit is goed nieuws voor aandelen en dat zagen we ook terug op de beurs in Amsterdam. De olieprijs steeg ook, omdat beleggers steeds enthousiaster worden over de economische vooruitzichten en hier profiteerde Shell flink van. Het aandeel steeg naar boven de 32 Euro deze maand. De schrik deze maand zat in deze maand in de introductie van DeepSeek, een Chinese chatbox die volgens haar veel minder rekenkracht nodig heeft dan de concurrentie. Hierdoor daalden de waarde van onze posities in de sector semiconductors. Maar dit werd meer dan goedgemaakt doordat we veel Relx en Wolters in…