De bullmarkt in Amerika is omgeslagen naar een bearmarkt, hoofdzakelijk ten gevolge van onzekerheid onder beleggers over het dreigen en uitvoeren van handelsbarrières door Trump, die uiteindelijk wel of niet zullen worden ingevoerd. De beurs zat daarvoor een stevige opwaartse beweging en dus zat het fonds sterk long in de markt met een hefboom en daarom deed de omslag van de dalende beurs het fonds extra pijn. De beurs daalde van top naar dal de afgelopen periode met 10%, maar belangrijker was dat de beweging niet enkele dagen onderbroken werd door een tegenreactie. Het sentiment lijkt compleet omgeslagen. We hebben onze posities afgebouwd en wachten af wat er de komende weken gaat gebeuren. Het modellen schakelen nu over naar kleinere…
Algemeen en alphafondsnieuws
De zwarte zwaan laat zich maar weinig zien maar kwam deze maand opeens tevoorschijn. De grootste index van de wereld, de S&P500, zat in sterke bullmarkt en maakte in februari nog een record, maar daalde daarna vanaf half februari tot half maart in een rechte lijn naar beneden, zonder dat er een herstel van twee of meer dagen optrad. Zelfs tijdens de corona crisis was dit niet het geval en de swing handelssystemen die handelden op de grootste bedrijven ter wereld hadden het daardoor erg zwaar. Ze kochten de al sterk gedaalde aandelen op, echter er kwam geen tussentijds herstel om een deel van de aankopen te lozen. Dit is niet eerder voorgekomen in een bullmarkt, zelfs als we teruggaan…
Het was een volatiele maand, geheel te danken aan de USA president Trump, die dan weer wel en dan weer niet met invoertarieven dreigde. En regelmatig iets anders riep dan zijn ministers, zodat de markt niet meer wist waar ze aan toe was. Hierdoor steeg de volatiliteit snel en sterk. Onze short systemen, die voor de meeste winst zorgen, werden stuk voor stuk met verlies uitgestopt. De long (op volatiliteit) modellen pakten wel winsten, maar te weinig om het verlies goed te maken. We hebben de gewichten in de long modellen (die verdienen bij paniek om de beurzen) verzwaard, in de veronderstelling dan Trump nog wel even doorgaat en we op deze manier kunnen profiteren van zijn onvoorspelbaar gedrag.
Christine Lagarde noemde de handelsoorlog, waarmee Trump al maanden dreigt, een grote wake-upcall voor Europa. Een tijd lang konden Europese aandelen de Amerikanen in het algemeen niet bijbenen, maar dat is nu veranderd. De invoertarieven zullen vooral de USA zeer doen. En dat gebeurde al de afgelopen maanden. De Amerikaanse indices zakten flink en snel naar nieuwe dieptepunten en staan al een stuk lager dan de start van het jaar. Natuurlijk is Europa niet immuun hiervoor en daardoor daalde ook Amsterdam en verloor ons fonds deze maand, maar Europa zit in een uptrend. De grootste verliezer was Adyen deze maand, terwijl we verdienden aan Shell en NN. De Europese regeringen willen o.a. investeren in verdediging en dit zal de komende…
Maart was een volatiele maand door de maatregelen van Trump aangaande invoertarieven en de hogere inflatie verwachtingen in de VS. De grote index de S&P 500 daalde dan ook eerst met 6,7%, gevolgd door een correctie van 3,6% om daarna weer te dalen met 1,7%. Per saldo daalde de S&P 500 ongeveer 5% in maart, na in februari ook al flink gedaald te zijn. Ook de dagelijkse bewegingen waren ongewoon grillig en tegenstrijdig, waardoor automatische trading systemen niet korte trends konden ontwaren en daardoor tegen verlies opliepen.
De beurzen in Amerika stokten even in hun bullmarkt, omdat president Trump daar een chaos veroorzaakte door wel en dan weer niet importheffingen op te leggen aan buitenlandse mogendheden. Dit is niet goed voor buitenland, maar al helemaal niet goed voor Amerika zelf. De producten in dat land worden hierdoor duurder, wat tot gevolg heeft dat inflatie toeneemt en de rente zal stijgen, wat de economie juist afremt, het tegengestelde wat beoogt wordt. Uiteindelijk zal de soep niet zo heet worden gegeten en verwachten we dat de uptrend zich weldra weer zal herstellen. De wereld heeft op dit moment het stokje overgenomen van de USA, maar deze zal naar verwachting snel weer terugkomen, daar de grootste en beste bedrijven zich…
De uitspraken van Trump deden de markt niet goed. Want hoewel de beurs omhoog wil, maakte de chaos, veroorzaakt door het Witte Huis zelf, daar een eind aan. En zoals elke belegger weet: “Chaos is slecht voor zaken”. De afgelopen maand was daarom volatiel met verliezen op de aandelenmarkten. De Nasdaq sloot februari af met een verlies van bijna 4%, de S&P 500 daalde 1,4% en de Dow Jones met een verlies van 1,6%. Geopolitieke spanningen zoals Amerikaanse invoertarieven en de Oekraïne zorgden voor extra onzekerheid. Het fonds wist het hoofd boven water te houden met een kleine winst van 0,5% waar we gezien de markten tevreden mee zijn.
De beurzen waren de afgelopen maand onrustig, omdat de president van de USA bij herhaling dreigde met hoge invoertarieven en deze ook weer herhaaldelijk weer van de tafel haalde, zodat de beleggers niet precies meer weten wat nu de bedoeling is. En hoewel de market het spelletje inmiddels begint te herkennen en er steeds minder op reageren, heeft deze chaos wel tot gevolg dat beleggers minder zeker werden. Hierdoor liep de volatiliteit meerdere keren flink omhoog en werden onze shortsystemen telkens uitgestopt. De longmodellen maakten te weinig winst om het verlies van de shortsystemen op te vangen. Dit is normaal in een situatie waarin de markt onrustig is en geen richting kiest. Op dit moment hebben de meeste systemen geen…
De beurzen willen verder omhoog en stegen aanvankelijk ook mooi in het eerste deel van de maand. Maar daarna gooide Trump roet in het eten door te pas en te onpas iets te roepen over invoerheffingen, waardoor de markten op hun beurt weer (tijdelijk) terugzakten en iets verloren. De kwartaalcijfers waren gemiddeld goed, waardoor de bullmarkt nog steeds intact is. Maar beleggers hebben echter geen pardon met bedrijven die niet voldoen aan de verwachtingen, Philips en Vopak daalden gemiddeld 10% na de publicatie van hun cijfers en zelfs Wolters, waarbij de cijfers goed waren, verloor 14%, alleen op aankondiging dat de topvrouw volgend jaar het bedrijf gaat verlaten. Dit geeft straks gelegenheid om laag in te stappen voor beleggers die…
Het woord van de maand was: invoerheffingen. De ene dag werden ze aangekondigd, een paar dagen later weer uitgesteld. Maar de markt is er wel klaar mee. De beleggers kijken hoe de bedrijven presteren en dat zit best wel goed. De beurzen stegen dan ook begin februari stevig. Echter de chaos (Musk met een kettingzaag, Europa wel of niet heffingen, cryptomunten als reserve?), die het Witte Huis naar het einde van de maand creëerde, deed uiteindelijk de stijging van de beurzen weer te niet en markten kwamen terug waar ze gestart waren of daalden zelfs. Deze op en neer beweging is natuurlijk een kolfje naar de hand van het fonds. De long en short swingmodellen kregen volop de kans zich…